top of page

סיוע להופעות משגרירויות בחו"ל

מוזיקאים רבים שואפים להופיע בחו"ל, אך לא יודעים כיצד להיחשף לשפע ההזדמנויות שמחכות להם שם, ומאיפה להתחיל. אלינור אגם, נספחת התרבות בשגרירות ישראל בפריז, מסבירה איך השגרירות יכולה לסייע למוזיקאים ישראלים בחו”ל בכלל ובצרפת בפרט, וכיצד לעבוד מולה באופן חלק ויעיל.
סיוע להופעות משגרירויות בחו"ל

>> לרשימת נספחי התרבות בשגרירויות ישראל בעולם - לחצו כאן

אז מה בעצם התפקיד של נספחת תרבות?

נתחיל בהסבר על מה היא לא: נספחת התרבות לא עוסקת בבוקינג. “אני לא מפיקה ולא מתאמת הופעות”, מבהירה אלינור אגם, נספחת התרבות של ישראל בצרפת, ומזכירה שאין טעם לפנות אליה על מנת שתסייע לכם לסגור הופעות בחו"ל. לעומת זאת, בתור מי שאחראית על קשרי התרבות בין ישראל והמדינה שמארחת אותה, היא כן יכולה לתת לכם קצה חוט על מנת שתעשו את זה בעצמכם. “נספחת התרבות מכירה באופן אישי לא מעט מנהלי מוסדות תרבות, מנהלי פסטיבלים וסוכנים ברחבי צרפת,” היא אומרת, “יש לי רשימות של פסטיבלים ומקומות לאירוח הופעות לפי תחום מוזיקלי. האמן או המנהל שלו צריכים לפנות אליהם באופן עצמאי”.

ישנן דרכים נוספות בהן השגרירות מייצרת הזדמנויות לאמנים ישראלים: במסגרת תפקידה, אלינור אחראית למשל גם על הפצת קולות קוראים צרפתיים דרך עמוד הפייסבוק קול קורא (שכדאי מאוד לעקוב אחריו, וגם אחרי עמודים דומים לו מטעם שגרירויות אחרות כמו קול קורא אנגליה), ועל הזמנת מנהלים אמנותיים לחשיפות הבינלאומיות המתקיימות בישראל (כלומר, כשאלו לא מאויימות עקב בעיות תקציב).

איך השגרירות מסייעת כספית ליוצרים ישראלים שמגיעים להופיע בחו”ל?

"כשיש תקציב - ולצערי לאחרונה אין בכלל - אני יכולה לתת סיוע סמלי, שווה ערך לכרטיסי טיסה, כדי לאפשר לאמנים להגיע,” אלינור אומרת, אך מיד מסייגת: “חשוב לציין שתקציב הסיוע כשמו כן הוא – סיוע. אי אפשר לממן את כל ההופעה מכל הבחינות.” לכן היא ממליצה להשלים את התקציב עם מקורות נוספים – מכירת כרטיסים, תשלום מפסטיבלים, מכירת מרצ'נדייז או סיוע מארגונים אחרים. כמובן שהשגרירות לא יכולה לסייע בכל אירוע, ושלכל שגרירות סדרי עדיפויות משלה הנובעים מקהלי היעד הרלוונטיים בכל מדינה. בעקרון, אנו שואפים להגיע לקהל רחב ככל האפשר, ולא להתמקד רק בקהלים יהודיים או דוברי עברית.

תחום נוסף שבו השגרירות מסייעת הוא השיווק של ההופעות: "מחלקות התרבות מפיצות את האירועים הישראלים באמצעי ההתקשרות שלהם. במקרה שלנו בצרפת מדובר בניוזלטר שמגיע לכ-50 אלף איש, בקהילת פייסבוק ובקרוב גם אתר".

רוצה לעזור ללזריה לעזור לך?

בזכות התמיכה שלך האתר יהיה מקיף יותר, מעודכן יותר,
יכיל יותר מדריכים מקצועיים ובקיצור - יעזור לך יותר

איך נראה הסיוע הכספי בפועל? "אנו עובדים רק מול מוסדות תרבות צרפתיים וגורמים מקומיים, והתקציב שלנו יכול לעבור רק לגורם מקומי ולא לאמן או למוסד תרבות בארץ,” אלינור מסבירה, ומוסיפה שכדי שזה יקרה האמן צריך לחבר בין השגרירות ובין המארחים, ולבקש מהגוף המארח (מפיק, מועדון, פסטיבל וכו') להמציא מסמך הזמנה רשמי. בתמורה לסיוע, הגורם המקומי מחוייב עפ"י חוזה לשים בפרסומים שלו לוגו של השגרירות, וכדאי לוודא שזה מקובל עליו כדי למנוע אי נעימויות בהמשך. "רכישת כרטיסי הטיסה, במידה והם ממומנים על ידינו, נעשית על ידי המטה שלנו במשרד החוץ, החטיבה לדיפלומטיה תרבותית (הידועה גם בשם קשתו"ם), באמצעות מדור מוזיקה, האחראי על קידום מוזיקה ישראלית ברחבי העולם". ​ מתי כדאי לפנות? אלינור מציינת שמומלץ לפנות לשגרירות כמה שיותר מוקדם. “את תכנית העבודה מדי שנה מגישים כבר בנובמבר. האישורים התקציביים מגיעים הרבה אחרי”, היא אומרת, ולכן “עדיף לדעת על האירוע כמה שיותר מוקדם כדי להכניס אותו לתכנית העבודה. ואז, כשמכירים את התקציב השנתי, מגיעות ההחלטות על החלוקה שלו". ועם זאת, גם פניות של הדקה ה-90 לא ייזרקו מכל המדרגות: “כל פעם שניתן היה לעזור, עזרתי,” אלינור אומרת. ​ מה שולחים במייל פנייה ראשונה? יש לשלוח פרטים על האמן עצמו, "בלי להכביד עם מיליון לינקים,” מוסיפה אלינור, כנראה מנסיון, ומביאה כדוגמה את הנוסח “אני נגן ג'אז עם הרכב שמופיע בעולם, נשמח לקבל כמה אנשי קשר בצרפת כדי לבדוק אפשרות להופיע” בצירוף לינק לאתר. אם מדובר בפנייה שמטרתה היא ליידע את השגרירות על אירוע שכבר נקבע, יש לשלוח פרטים אודותיו: "תאריך מדויק של האירוע, מקום, ואם יש אישור הזמנה אז יותר טוב,” אלינור אומרת. ​ ומה עושים אם עדיין אין פעילות מתוכננת בחו"ל? זה תלוי - לפי אלינור אומנם "עדיף לפנות עם מטרה ספציפית, עדיף עם משהו על הפרק,” אבל גם אם אין כרגע פעילות קונקרטית בחו”ל, יש טעם ליצור קשרים עם השגרירות. ראשית, זו הזדמנות לבקש את רשימת הפסטיבלים ולשאול על הזדמנויות נוספות שעשויות להתאים. אבל יש סיבה נוספת: למרות שעל פי רוב השגרירות כאמור אינה קובעת הופעות בעצמה, לפעמים יש הפתעות: "ישנם כמה אירועים בשנה בהם מזמינים אמנים ישראלים באופן קבוע ומבקשים ממני המלצות, אף על פי שאני לעולם לא מתערבת בשיקולים אמנותיים" אלינור מציינת אבל מיד מוסיפה ש"זה נדיר. כשיש תקציב רציני, אני יוזמת אירועים כפי שהקמתי פסטיבל לספרות מדי שנה. בשנה שעברה ארגנו את שבוע הג'אז הישראלי בפריז. היה מהמם, מלא הרכבים במלא מקומות בעיר.” כך או כך, כדאי לקחת בחשבון שהמענה לא יהיה מיידי, ולהשתדל לא להציף בפניות מיותרות.

פניות למחלקת התרבות בשגרירות ישראל בפריז אפשר להפנות דרך המייל culture2@paris.mfa.gov.il

אלינור אגם - צילום: רותם גרידיש איפור: שירי שמשה

bottom of page